Ispunite upitnik koji možete pronaći na ovoj poveznici i provjerite kakvu psihičku sigurnost osjećate u svom radnom timu.

Psihološka sigurnost je koncept ili uvjerenje pojedinca da je radno mjesto sigurno mjesto gdje može govoriti, iznijeti ideje, predložiti ispravke, pa čak i priznati pogreške. Stoga predstavlja osjećaj sigurnosti i povjerenja da se mišljenje pojedinca čuje i cijeni.

U poduzeću se vrlo brzo može prepoznati niska psihološka sigurnost, a tipični znakovi su da zaposlenici ne postavljaju puno pitanja na sastancima, ne priznaju svoje pogreške ili čak krive druge kolege, da u raspravama dominiraju menadžeri, radni tim izbjegava teške razgovore i gorućim temama, te da zaposlenici rijetko daju povratnu informaciju, a ni zaposlenici ni menadžeri je ne traže niti očekuju. Iako bi se moglo činiti drugačije, čak i izbjegavanje i nedostatak nesuglasica ne ukazuje na visoku, već nisku psihičku sigurnost, jer su neslaganja zbog različitih stajališta čak i dobrodošla jer na taj način potičemo inovativne ideje i rješenja. U radnom okruženju s niskom psihološkom sigurnošću zaposlenici su manje skloni pomagati jedni drugima.

Psihološka sigurnost izravno je povezana s menadžerskom učinkovitošću . Doista, istraživanje je pokazalo da kada zaposlenici ocjenjuju vještine menadžera s 9 ili 10, oni imaju prosječnu ocjenu psihološke sigurnosti od 84%. Kada ocjenjuju sposobnost svojih vođa ocjenom 6 ili manje, prosječna ocjena psihološke sigurnosti iznosi 36%.

Uvođenje cjelovite usluge Employee Assistance Program može pomoći vašoj organizaciji u uspostavljanju inkluzivne organizacijske kulture kroz edukaciju i obuku menadžera, dok neposredna psihološka podrška zaposlenicima i članovima njihovih obitelji povećava osjećaj psihološke sigurnosti u tvrtki.